T.ÇİMSE-İŞ SENDİKASI KADIN İŞÇİLER II. KURULTAYI
09 Mart 2015 - Pazartesi

T.ÇİMSE-İŞ SENDİKASI KADIN İŞÇİLER II. KURULTAYI

Türkiye Çimse-İş Sendikası nın bu sene ikincisini düzenlediği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü II. Kurultayı amacına uygun olarak büyük bir coşkuyla kutlandı. 7 - 9 Mart tarihlerinde, sendikamızın Ankara Eğitim ve Sosyal Tesisleri nde gerçekleştirilen kurultaya, Genel Başkanımız Zekeriye NAZLIM, Genel Eğitim ve Teşkilatlanma Sekreteri Cengiz GÖZKÜÇÜK, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem KILIÇ, sendikamızın uzman kadrosu, Türkiye geneli örgütlü olduğumuz işyerlerinde çalışan kadın üyelerimiz katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Genel Başkanımız Zekeriye NAZLIM herkesi selamlayarak başladığı konuşmasında Özgecan olayına değinerek "Böylesi bir günde, çok daha güzel şeylerden konuşmak isterdim fakat 20 yaşındaki Özgecan kızımıza, yapılan saldırı kanımız dondurmuştur. Ne bu acıyı tarif edecek bir cümle, ne de yürekleri soğutacak bir ceza vardır" dedi. Nazlım, 8 Mart ın basit bir çiçek alma, hediye verme günü olmadığına değinerek, kadın haklarının geldiği noktayı sorgulama, değerlendirme günü olduğunu söyledi.
Birleşmiş Milletler verilerinden örnek veren Nazlım, "Şehirdeki kadınların %20 si, köydeki kadınların %75 i eşleri veya yakınları tarafından şiddet görüyor. Aile içi şiddetin %90 ı kadına karşı işleniyor. Dünyada açlığın, savaşın, göçün en ağır maliyetini kadınlar ödüyor. Ortaya çıkan tablo yürekleri dağlıyor. Her yıl, 8 Mart Dünya kadınlar günü geldiğinde, bu ve buna benzer veriler ortaya çıkarılıyor. Çalışma hayatı ve sosyal yaşamdaki kadın profili gözler önüne seriliyor; fakat değişen hiçbir şey olmuyor. Bu konularda, istatistikler çıkarmak, rakamlar ortaya koymak, yararlı ve önemli olsa da somut adımlar atmadıkça bir şey yapmış sayılmayız" dedi. Biz, "Çimse-iş Sendikası olarak, yalnızca söylem değil, Kadınlara yönelik projeler hazırlayarak adımlarımızı somut hale getiriyoruz. Bizim kadınlarımız iş dünyasına yön verebilsin diye, Bizim kadınlarımız sendikacılığa yeni bir nefes olabilsin diye, Yarınlara umut olsunlar diye bu kurultayı yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Unutmayalım ki; Emeğin cinsiyeti olmaz, olamaz,? diyerek sözlerine son verdi.
Genel Başkanımız Zekeriye NAZLIM günün önemine binaen kadın üyelerimizin çalışma hayatı ile ilgili sorunlarını Türk-İş Başkanı Ergün ATALAY ile birlikte, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile paylaştı.
Genel Başkan Zekeriye NAZLIM konuşmasından sonra Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem KILIÇ bir konuşma yaptı.
Konuşmasının başında Türkiye Çimse-İş in önemli bir sendika olduğuna değinen KILIÇ, bu gün Türkiye de, üretim gücü dediğimiz inşaat alanına girdi sağlayan fabrikalarımızı, belirli bir disiplin altında sendikada barındıran önemli bir örgüt olduğunu söyledi.
8 Mart Dünya Kadınlar Gününün önemine ve neden kutlandığına değinen KILIÇ, "Kadına en büyük değeri veren İslam toplumu olduğumuz, Cumhuriyetimizin bize bu hakları sağladığını söyledi. Avrupa ülkelerinin bir çoğundan önce kadına seçme ve seçilme hakkını yüce Atatürk ve bu Cumhuriyetin verdiğini, kadının ön plan çıkması ve kadının çalışma yaşamında yer alması Cumhuriyetin bir eseri olduğunu" belirtti.
Kılıç, 8 Mart ın önemi hakkında yaptığı konuşma dışında ; Doğum Borçlanması, Emeklilikte Yaşa Takılanlar ve Kıdem Tazminatı gibi konulara da değinip kadın üyelerimizin sorularına cevap verdi. Kurultay sonrasında kadın üyelerimiz, Genel Eğitim ve Teşkilatlanma Sekreteri Cengiz GÖZKÜÇÜK tarafından yenilenen Genel Merkez binamız başta olmak üzere, atamızı anmak amacıyla Anıtkabir ve eski Meclis Binası ziyareti gerçekleştirdi.